CFO Agenda - Επενδύσεις (μπορεί και να) υπάρχουν… .

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategic Investments

Επενδύσεις (μπορεί και να) υπάρχουν… .

19 Απριλίου 2016 | 16:02 Γράφει ο Ηλίας Γ.  Μπέλλος Topics: In Macro

Τουρισμός, ξενοδοχεία, ακίνητα, ακτοπλοΐα, συνδυασμένες μεταφορές, λιμενικές υποδομές και ποιοτική εξωστρεφής αγροτική ή φαρμακευτική παραγωγή έχουν πάρει τη θέση της ενέργειας και των τραπεζών μεταξύ των επιλογών των μεγάλων ξένων επενδυτών. Όσων τουλάχιστον εξακολουθούν να θέλουν να τοποθετηθούν σε αυτή τη συγκύρια στη χώρα...

Η κατανομή του κεφαλαίου από την αγορά τείνει να επιστρέψει σε τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και όχι να τροφοδοτήσει τομείς και υπηρεσίες που αφενός μεν γνωρίζουν κορεσμό και αφετέρου μαστίζονται από την κρίση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες, γύρω από τους οποίους θα κινηθεί - βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, και ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία - η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η ελληνική αγορά πεντάστερων και τετράστερων ξενοδοχείων εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο ελλήνων όσο και διεθνών επενδυτών, που όμως για την ώρα κρατούν στάση αναμονής. Καθοριστικός παράγοντας είναι η αποσαφήνιση του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες θα χειριστούν τελικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαραίνουν τον κλάδο. Μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτικών κεφαλαίων έχουν όμως «χαρτογραφήσει» την αγορά και γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σημαντικό χαρτοφυλάκιο πρώτης κατηγορίας ξενοδοχειακών ακινήτων, τα οποία ελέγχουν οι συστημικές τράπεζες της χώρας. Κάποιοι έχουν ήδη μπει, όπως το Oaktree Capital. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν ξενοδοχεία φτάνει τα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της NAI Hellas, που αντιπροσωπεύει τον αμερικανικό οίκο real estate NAI Global (μέλος του αμερικάνικου Private equity C-III Capital Partners LLC) η με τιμές αγοράς αξία των ξενοδοχείων 5 αστέρων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή των ξενοδοχείων 4 αστέρων υπολογίζεται στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σταθερή θετική απόδοση του τουρισμού στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην αύξηση του κύκλου εργασιών καθώς και των προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδών (EBITDA) του κλάδου, κάτι που με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας του τουρισμού από το 2013, η αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων εμφανίζεται ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα στο ελληνικό real estate τόσο το 2014 όσο και το 2015. Νέα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων άνοιξαν στην ελληνική αγορά, υπό τη διεύθυνση μεγάλων διεθνών εταιρειών διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ όμιλοι ξενοδοχείων επέκτειναν την παρουσία τους. Έτσι η Marriott International επέστρεψε στην ελληνική αγορά, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του ξενοδοχείου Domes of Elounda.

Τα ξενοδοχεία Four Seasons σχεδιάζουν τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου στη Μύκονο, ο όμιλος Carlson Rezidor θα αναλάβει τη διαχείριση του Radisson Blue Beach Resort & Spa στο Λασίθι το 2016 και η Intercontinental συμφώνησε να αναλάβει τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου στη Σαντορίνη. Περαιτέρω επέκταση στην ελληνική αγορά αναμένεται και από τον όμιλο Grecotel, με το άνοιγμα 5 νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση υπαρχόντων. Μέσα στο 2015, δύο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του ομίλου στο Ρέθυμνο, το Caramel Grecotel Boutique Resort και το White Palace Grecotel Luxury Resort επαναλειτούργησαν, ενώ μέσα στο 2014, ο όμιλος εγκαινίασε το ανακατασκευασμένο Pallas Athena Grecotel Boutique Hotel, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και συμπεριλήφθηκε στο διεθνές δίκτυο των Small Luxury Hotels of the World. Τέλος, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η Domotel Hotels & Resorts άνοιξε στη Νέα Ερυθραία τον περασμένο Οκτώβριο το νέο Domotel Kastri Hotel, ξενοδοχείο 5 αστέρων με 86 δωμάτια.

Η επεκτατική διάθεση των ξενοδοχειακών ομίλων και των διεθνών εταιρειών διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων διαμορφώνει μια ενδιαφέρουσα τάση για το 2016, οπότε και αναμένεται το άνοιγμα σημαντικού αριθμού νέων ξενοδοχείων μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία Electra μίσθωσαν το πρώην κτίριο του Υπουργείου Παιδείας και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων, 220 δωματίων. Λίγο πιο κάτω στην οδό Μητροπόλεως, μεγάλος όμιλος ξενοδοχείων σχεδιάζει την ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου που στέγαζε το κατάστημα του Χυτήρογλου σε boutique hotel. Τα ξενοδοχεία Mage που μισθώνουν το ξενοδοχείο Fashion House στην Ομόνοια σχεδιάζουν την ανακαίνισή του με σκοπό την αναβάθμιση του ξενοδοχείου σε 4 αστέρια. Επιπλέον, ακούγεται ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον για τη μίσθωση του ξενοδοχείου Athens Lycabettus.

Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι επενδυτές για τις υποδομές μεταφορών. Πέραν της προσφοράς των 700 εκατ. της Cosco σε μετρητά και επενδύσεις για την απόκτηση του ΟΛΠ έχουμε τα 1,2 δισεκατομμύρια των γερμανών της Fraport και του ομίλου Κοπελούζου γα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και το ενδιαφέρον των καναδών της PSP για την 20ετη επέκταση της παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την αγορά επιπλέον 30% του μετοχικού κεφαλαίου του (από το 40% που ήδη ελέγχουν). Το αυτό ισχύει και για τις μαρίνες, με αυτή του Αλίμου να είναι η πρώτη που αναμένεται να περάσει σε ιδιώτες, αφού επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός, όπως και για τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Στο διαγωνισμό για το Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από την Cosco, όσο και από όλες τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα. Να σημειωθεί πως στη σχετική λίστα των 30 ομίλων που έχουν παραλάβει τεύχη για τον διαγωνισμό είναι μεταξύ άλλων και οι Lamda Development, Εθνική Πανγαία, ΑΚΤΩΡ, Cosco, Grivalia Properties, ΜΕΤΚΑ, όμιλος Κοπελούζου, Redeplan, FDL Group, Ο.Λ.Π., Goldair Cargo, Sarmed, Diakinisis, Ernst & Young, ΠΑΕΓΑΕ, Kuehne + Nagel, Τοξότης, MedLog, Ορφεύς Βεϊνόγλου και πολλοί άλλοι.

Τα επενδυτικά κεφάλαια κοιτούν το αναδυόμενο ελληνικό μοντέλο διαμεταφορών, το οποίο, με ώθηση από την Κίνα και τη διευρυνόμενη παρουσία της Cosco στον Πειραιά, διαχέεται σε εμπορευματικά κέντρα και μεταφορές. Εδώ οι προοπτικές είναι μεγάλες και οι μελέτες οργανισμών όπως το ΙΟΒΕ μιλούν για δυνητικά οφέλη της τάξης του 3% με 5% ΑΕΠ ετησίως. Η επέκταση της Cosco στην Ελλάδα λειτουργεί ως θρυαλλίδα για πολλούς ακόμα κινεζικούς ομίλους, όπως η China National Development & Reform Commission, η Shenzhen Airport, η Friedmann Pacific Asset Management Limited, η China Petroleum Pipeline Bureau, η Sinopec International Petroleum Service Corporation, η China Pacific Construction Group: έχουν όλοι έλθει στην Ελλάδα, συναντηθεί με υπουργούς ή και πρωθυπουργούς και θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις είτε σε νέα έργα, είτε σε διαγωνισμούς, όπως το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ένας σημαντικός αριθμός ξένων πολυεθνικών ομίλων, κυρίως αυτοί που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, είχε ήδη δρομολογήσει (από το 2012) ένα επενδυτικό σχέδιο δυο σταδίων για τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα, με άξονα το λιμάνι του Πειραιά. Το πλάνο προέβλεπε αρχικά την ίδρυση κέντρων αποθήκευσης και logistics και σε δεύτερη φάση την εγκατάσταση γραμμών συναρμολόγησης. Έτσι, όταν στα τέλη του 2012 ο τότε πρωθυπουργός συναντιόταν με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Hewlett Packard (HP), με επικεφαλής τον εκτελεστικό αντιπρόεδρό της Tony Prophet, μάθαινε πως η αμερικανική πολυεθνική σκόπευε, μετά και την συμφωνία της με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μεταφορά μέρους των προϊόντων της Hewlett Packard προς την Ευρώπη από τον Πειραιά, να εγκαθιδρύσει ενδεχομένως εδώ και κέντρο συναρμολόγησής τους. Ανάλογα ήταν τα πλάνα και άλλων πολυεθνικών, όπως οι ZTE και Huawei, Sony, Gree και Dell.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται πως, από τα τέλη του 2012 και μετά, από το Μαξίμου πέρασαν επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη ομίλων, όπως η Phillip Morris, η UniLever, η Specifar, η Hewlett Packard, η Cosco, η Pepsico ΗΒΗ, η Nestle, η Lafarge, η Procter & Gamble, η Vodafone, η Delhaize και η Novartis. Οι περισσότεροι εξ αυτών των ομίλων δρομολογήσαν σημαντικότατα επενδυτικά πλάνα, μέρος των οποίων ή συνολικά έχουν υλοποιηθεί. ’λλα αφορούσαν επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά σε ίδρυση νέων γραμμών παραγωγής και άλλα σε καινοτόμες και εξαγωγικές δράσεις. Οι φαρμακοβιομηχανίες επένδυσαν και επενδύουν μεγάλα ποσά σε έρευνα, ανάπτυξη αλλά και παραγωγή, όμως αναφέρουν εμφατικά τα σημαντικότατα προβλήματα που τους δημιουργούν οι ακολουθούμενες πολιτικές στην υγεία - και ειδικά οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα που διαχέονται στο σύνολο του κλάδου. Ακόμα και έτσι, όμως, ξένοι όμιλοι κοιτούν τις ελληνικές μονάδες με τις συμφωνίες εξαγορών να μην έχουν λείψει τα τελευταία λίγα χρόνια από τον κλάδο.

CFO Agenda (T. 2016)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778