CFO Agenda - Η τριπλή ισορροπία των επενδύσεων, της ρευστότητας και του δανεισμού σήμερα

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategic Investments

Η τριπλή ισορροπία των επενδύσεων, της ρευστότητας και του δανεισμού σήμερα

16 Μαΐου 2016 | 13:53 Γράφει ο Μπάμπης  Μαζαράκης Topics: Strategic Investments

Μπάμπης Μαζαράκης

Τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η οποία έγινε αισθητή στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, είναι πολλά και γνωστά. ’νοδος των επιτοκίων, δύσκολη λήψη δανείων, άνοδος τιμών των εμπορευμάτων, μείωση της αγοραστικής δύναμης και πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, άρα και τζίρου για τις επιχειρήσεις.

Oλα αυτά διατάραξαν την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη «εξίσωση» δανεισμού-ρευστότητας-επενδύσεων, που είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση. Με δεδομένο τον υψηλό δανεισμό και το κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, κάθε επιχείρηση είχε να αντιμετωπίσει αρχικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας και στη συνέχεια το θέμα των αναπτυξιακών επενδύσεων. Και αν για κάποιες επιχειρήσεις οι επενδύσεις είναι πολυτέλεια, για ένα μεγάλο Όμιλο, όπως ο ΟΤΕ, στην ανταγωνιστική και εντάσεως κεφαλαίου αγορά των τηλεπικοινωνιών, είναι θέμα επιβίωσης.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τη δύσκολη αυτή εξίσωση κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στον Όμιλο ΟΤΕ. Να μειώσουμε το δανεισμό μας, να βρούμε νέες πηγές εσόδων για να ενισχύσουμε τη ρευστότητά μας, να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά μας και να βρούμε τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να δημιουργήσουμε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές για το μέλλον. Για να τα καταφέρουμε ακολουθήσαμε μια πολυεπίπεδη στρατηγική μετασχηματισμού του Ομίλου ΟΤΕ, στο πλαίσιο της οποίας χρειάστηκε να λάβουμε και δύσκολες αποφάσεις. Από το 2011 προχωρήσαμε σε πώληση θυγατρικών, που δεν είχαν σχέση με το core business μας, διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε πρωτοποριακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που διασφάλιζαν θέσεις εργασίας, αλλά μείωναν σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας, ανανεώσαμε το προσωπικό μας με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και προγράμματα εθελουσίας, που δεν επιβάρυναν τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έγινε διανομή μερίσματος για 3 χρόνια και προσπαθήσαμε να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας, όπου αυτό ήταν δυνατό.

Πρώτος στόχος ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους και των οικονομικών της εταιρείας. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα πιο δυνατός από ποτέ. Από το 2011 έως το 2015, μειώσαμε τον καθαρό μας δανεισμό κατά 2,8 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 75%. Την πρόοδο αυτή αναγνώρισαν οι διεθνείς αγορές περιβάλλοντας με την εμπιστοσύνη τους τον Όμιλο ΟΤΕ. Ήμασταν η πρώτη εγχώρια επιχείρηση που εν μέσω κρίσης εξέδωσε ομόλογο 700 εκατ. ευρώ το 2014. Τον Νοέμβριο του 2015 ο ΟΤΕ έγινε και πάλι η πρώτη και – αυτή τη φορά – μοναδική ελληνική εταιρεία που εξέδωσε νέο ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ, εν μέσω capital controls και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο. Με τον τρόπο αυτό επιτύχαμε την επιμήκυνση της λήξης των δανειακών μας υποχρεώσεων και τη βέλτιστη κατανομή τους σε βάθος χρόνου.

ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ

Οι αγορές κρίνουν αν μία εταιρεία είναι αποτελεσματική από το πόσο θετικές είναι οι λειτουργικές χρηματικές ροές που παράγει. Με το ίδιο κριτήριο κρίνεται και ο OTE, ο οποίος κατατάσσεται σταθερά μέσα στις 3 μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας. Ως Όμιλος καταφέραμε να παράγουμε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ καθαρές λειτουργικές χρηματικές ροές κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του 2015, παρά τα capital controls. Παράλληλα, όχι μόνο διατηρήσαμε αλώβητα τα ταμειακά μας διαθέσιμα, αλλά επιπλέον τα ενισχύσαμε σημαντικά με αποτέλεσμα να ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2015.

CAPEX IS KING

Ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Το μεγαλύτερο μέρος των τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων αφορά σε υποδομές. Υποδομές απαραίτητες για να εξυπηρετήσουν τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τη δίψα των χρηστών για data. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της παραγωγικότητας επιχειρήσεων και Δημοσίου. Με λίγα λόγια την ανάπτυξη. Σε επίπεδο finance, η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών φθίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολειπόμενη της ανάπτυξης του GDP. Νέες υπηρεσίες και οι παντοδύναμοι Over-The-Top παίκτες όπως η Google, η Amazon και το Facebook, κανιβαλίζουν τα segments της αγοράς.

Τις περασμένες δεκαετίες, οι τηλεπικοινωνίες δούλευαν κατά μία έννοια στον αυτόματο πιλότο σε επίπεδο επενδύσεων. Με τα νέα δεδομένα, οι επενδύσεις, κυρίως σε υποδομές, αν και το ίδιο ή περισσότερο απαραίτητες, δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ, ενώ έχουμε ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνουμε νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 1,3 δις. ευρώ για την τρέχουσα τετραετία, κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής.

Στόχος μας σταθερά η καλύτερη δυνατή εμπειρία του πελάτη. Συνεχίζουμε την αντικατάσταση του δικτύου χαλκού με οπτικές ίνες, παρέχοντας πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές και, πλέον, σχεδόν 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες internet έως 50 Mbps. Στην κινητή τηλεφωνία, μέσα στο 2015 ο όμιλος αύξησε την πληθυσμιακή κάλυψη 4G σε 80%, παραμένοντας Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη με διαφορά από τον ανταγωνισμό. Στις αρχές του 2015, προχωρήσαμε στην εμπορική διάθεση και δικτύου 4G+, διαθέτοντας εμπορικά ταχύτητες έως και 375 Mbps. Στα τέλη του χρόνου, παρουσιάσαμε ταχύτητες έως και 500 Mbps, πρώτοι στην Ελλάδα και από τους πρώτους παγκοσμίως. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι, με διαφορά, ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές τηλεπικοινωνιών στη χώρα.

Η προετοιμασία πριν από την κρίση, οι τολμηρές αποφάσεις, η συγκράτηση και ο έλεγχος σε κάθε γραμμή κόστους, μας έχουν επιτρέψει να συνεχίσουμε να επενδύουμε. Ο αυτόματος πιλότος είναι, όμως, ανενεργός. Το capex «σπάει» και αναλύεται γραμμή-γραμμή αξιολογώντας το ROI κάθε προϊόντος. Με απόλυτο κριτή, πάντα σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, τους δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας, και τις αποδόσεις στους μετόχους. Για να μπορούμε να κρατάμε σε ισορροπία την «εξίσωση» δανεισμού-ρευστότητας-επενδύσεων, διασφαλίζοντας το μέλλον μας και την ηγετική μας θέση.

CFO Agenda (T. 2016)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778