CFO Agenda - Ση΅αντικές οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategic Investments

Ση΅αντικές οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

22 Φεβρουαρίου 2013 | 11:19 Γράφει η Ελενα  Ερ΅είδου Topics: Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Όμηρος Σαρίκας

Ο Όμηρος Σαρίκας, Διευθυντής εξαγορών και συγχωνεύσεων (Mergers and Acquisitions) στον χρηματοοικονομικό οίκο AHV Associates LLP, μίλησε στο CFO agenda για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

CFO agenda: H είσοδος επενδυτικών ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα ισοδυναμεί κάτι σαν το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Ολο ακούμε ότι έρχονται ιδιωτικές επενδύσεις και ότι οι επενδύσεις είναι προ των πυλών της χώρας, αλλά ακόμα επενδύσεις δεν έχουμε δει. Εσείς, από την θέση που βρίσκεστε στο εξωτερικό, τι εικόνα έχετε αποκομίσει;
Ομηρος Σαρίκας:
Η ελληνική κυβέρνηση και οι Χρηματιστηριακές Αρχές λαμβάνουν τα κατάλληλα βήματα για να διατηρήσουν έναν ανοιχτό διάλογο με το City του Λονδίνου, τη Wall Street και τις Ευρωαγορές, διάφορους επενδυτές από την Ασία; καθώς και roads shows από το Invest in Greece Agency και το Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ο.κ. Η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε μια πληθώρα κλάδων, καθώς και πρόσβαση στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή αγορά για περισσότερους από 140 εκατ. καταναλωτές.

Οι εισροές επενδύσεων χτίζονται βέβαια πάνω σε ένα συγκεκριμένο τρίπτυχο:
• Πολιτική σταθερότητα.
•Ρευστότητα και
•Ενα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αναφορικά με την πολιτική σταθερότητα, παρατηρούμε ότι υπάρχει ύφεση σχετικά με τα σενάρια εξόδους της Ελλάδας από το ευρώ. Στο εσωτερικό επίπεδο, αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση εμπιστοσύνης, που περιστρέφεται γύρω από την τρόικα, την ελληνική κοινωνία, τους ευρωπαίους πολίτες και τους διεθνείς πιστωτές. Ευελπιστώ ότι θα δούμε μια πολύ ισχυρότερη κοινωνική συνοχή σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ομάδες «γερακιών», αλλά ως στρατηγικοί εταίροι που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα ωθήσουν την οικονομία. Οσον αφορά το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, απαιτείται μείωση της γραφειοκρατίας και οι νόμοι Fast Track προσπαθούν να πράξουν ακριβώς αυτό.

Η απελευθέρωση συγκεκριμένων επαγγελμάτων θα βοηθήσει,επίσης, στη διαφάνεια. Η επόμενη πρόκληση είναι η ρευστότητα (liquidity), η οποία παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα για την ελληνική οικονομία. Το 2013, ελπίζω ότι θα αντιμετωπιστεί, μέσω μιας συντονισμένης δράσης από το τραπεζικό σύστημα, τις κοινότητες των Venture Capitals και Private Equity εταιρειών, καθώς και του διεθνούς συστήματος εμπορίου (ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξαγωγές). 

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στο χώρο των επενδύσεων και τι από όλα αυτά βλέπετε να ταιριάζει περισσότερο στην Ελλάδα;
Ο δρόμος για την ελληνική οικονομία είναι συναρπαστικός και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να δώσουν ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επανέναρξη της ανάπτυξης. Μπορούμε να δούμε μια σειρά από επιλογές, όπως:
• Στρατηγικές εξαγορές που θα αξιοποιήσουν τις ελκυστικές αποδόσεις και θα κεφαλαιοποιήσουν τα πλάνα επέκτασης
• Venture Capital funds που θα υποστηρίξουν νέες, κλιμακώσιμες, επιχειρήσεις
• Private Equity funds που θα κεφαλαιοποιήσουν ομάδες διοίκησης, έτσι ώστε να δημιουργήσουν εθνικούς πρωταθλητές και να καταστήσουν πιο επαγγελματικές τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Υπάρχει μια σειρά από ευκαιρίες στην Ελλάδα που περιλαμβάνουν:
• Μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις – που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο από εμπορικούς όσο και χρηματοοικονομικούς αγοραστές.
• Κλάδους που πρόσφατα έγιναν αντιληπτοί.
• Και φυσικά ελκυστικές ευκαιρίες στο real estate.

Σε μια οικονομία που επανέρχεται, ουσιαστικά υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις σε όλους τους κλάδους. Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να κατανοήσουμε την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης για συγκεκριμένους τύπους επενδυτών. Μια νέα εταιρεία θα ταίριαζε καλύτερα σε ένα venture capital, ενώ μια σταθερή εταιρεία με σταθερό cash-flow θα ήταν πιο ελκυστική σε έναν private equity επενδυτή.

Υπάρχουν, επίσης, και εξειδικευμένα funds που εργάζονται σε συναλλαγές τύπου turnaround/ restructuring.Oι χρηματοοικονομικοί χορηγοί (είτε Venture Capital είτε Private Equity) αποτελούν αφοσιωμένους, μακροπρόθεσμους επενδυτές που μπορούν να προσφέρουν μια σταθερή οικονομική βάση, στρατηγικές συμβουλές και να ανοίξουν δρόμους σε παγκόσμια δίκτυα.

Με απλά λόγια, κάθε αγοραστής έχει διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά όταν μια εταιρεία τοποθετείται έναντι ενός επενδυτή, πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει ότι:
• Η εταιρεία έχει αναπτυξιακό momentum σε γεωγραφικές περιοχές και κλάδους, μια ξεκάθαρη τοποθέτηση στην αγορά, μια διαφανή ικανότητα κερδοφορίας και δυναμική επέκτασης.
• Η Διοίκηση δημιουργεί κίνητρα από την επένδυση, είναι έμπιστη και αξιόπιστη και διαθέτει μακροπρόθεσμη δέσμευση.
• Και υπάρχει και ένα πλάνο υλοποίησης για σαφή δημιουργία αξίας.

CFO Agenda (T. 024)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778