CFO Agenda - Οι επιχειρησιακές προοπτικές στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Risk & Compliance

Οι επιχειρησιακές προοπτικές στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων

19 Απριλίου 2016 | 16:09 Γράφει ο Νίκος  Δημητρακόπουλος Topics: In Macro

Νίκος Δημητρακόπουλος

Μετά και την ψήφιση του Ν. 4354/2015, και αναμένοντας περαιτέρω ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τα «κόκκινα» στεγαστικά που δεν αφορούν στην πρώτη κατοικία, όλα δείχνουν πως οι τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη διευθέτηση ενός σημαντικού μέρους του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου. Πώληση ή ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων; Ως επικρατέστερη λύση διαφαίνεται πως οι ελληνικές τράπεζες δε θα προχωρήσουν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων αλλά θα αναθέσουν την εξυπηρέτηση (servicing) αυτών σε εταιρείες που διαθέτουν τη σχετική εμπειρία.

Οταν γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές, αναμέναμε την ΤτΕ να καταλήξει στην αδειοδότηση των πρώτων εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση προβληματικών δανείων. Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για συμπράξεις (joint venture) των ελληνικών τραπεζών, με εταιρείες του εξωτερικού, που εξειδικεύονται στη διαχείριση προβληματικών δανείων και έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν κεφαλαιακά τους πιστούχους που θα επιλέξουν. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μία εταιρεία με εξειδίκευση στη διαχείριση προβληματικών δανείων να σχηματίσει joint venture με περισσότερες από μία τράπεζες.

JOINT VENTURES: ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η δημιουργία συμπράξεων διασφαλίζει μια σειρά πλεονεκτημάτων για τις τράπεζες. Τα διαχειριζόμενα στοιχεία ενεργητικού παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας, καθώς στην περίπτωση της πώλησης, το τίμημα που θα εισέπρατταν οι τράπεζες θα τις οδηγούσε στην άμεση καταγραφή ζημίας δια της απομείωσης των πωλούμενων στοιχείων, λόγω της σημαντικής έκπτωσης που -κατά κανόνα- υπολογίζεται στις συναλλαγές αυτές. Ταυτόχρονα, στο ενδεχόμενο βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας ή στην περίπτωση σημαντικά αποτελεσματικότερης διαχείρισης των δανείων, η τράπεζα θα έχει να επωφεληθεί από τη βελτίωση αυτή.

Παράλληλα, με τις συμπράξεις αυτές, οι τράπεζες αποκτούν άμεσα πρόσβαση σε τεχνογνωσία διαχείρισης προβληματικών δανείων, καθώς η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι οι εταιρείες διαχείρισης επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά κ.ο.κ), γεγονός που τους επιτρέπει να αξιοποιούν σωρευτικά και πολλαπλασιαστικά την πληροφόρηση και την εμπειρία που αποκτούν από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, εκμεταλλευόμενες και τις σχετικές data analytics τεχνολογίες.

Η εξειδίκευση αυτή, αυξάνει εκθετικά την εμπειρία τους στη διαχείριση των πιστούχων και τη νομική διαχείριση των πολύπλοκων περιπτώσεων. Πρόσθετα, εξετάζοντας αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό, οι εταιρείες αυτές εστιάζουν σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους (π.χ ξενοδοχεία) επιτρέποντάς τους να προχωρούν σε ομαδοποίηση των διαχειριζόμενων πιστοδοτήσεων, με σκοπό τη μελλοντική συγχώνευση οντοτήτων ή την πώλησή τους, και στοχεύουν στο να έχουν ενεργητικό ρόλο στη διοίκηση των εταιρειών. ’λλωστε, κριτήριο επιλογής των funds που θα αναμειχθούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα είναι η δέσμευσή τους να εισφέρουν νέα κεφάλαια στις επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και θα μπορούν να αναδιαρθρωθούν.

Στο σενάριο αυτό, τα funds θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες, είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσω μετατρέψιμων σε μετοχές δανείων, έχοντας όμως παράλληλα ενεργό ρόλο στη διοίκηση των εταιρειών, προκειμένου να υλοποιηθεί το αντίστοιχο πλάνο αναδιάρθρωσης, αλλά και να διασφαλισθεί ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο αποδοτικό.

CFO Agenda (T. 2016)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778