CFO Agenda - Η συμβολή του «σύγχρονου CFO» στην αντιμετώπιση της κρίσης

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Performance management

Η συμβολή του «σύγχρονου CFO» στην αντιμετώπιση της κρίσης

24 Ιουλίου 2013 | 09:27 Γράφει η Ελενα  Ερ΅είδου Topics: In Micro,Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Αλέξανδρος Κωστόπουλος

O , Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ) μίλησε στο CFO Agenda για το νέο, διευρυμένο ρόλο των Οικονομικών Διευθυντών στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και των επιχειρήσεων.

CFO Agenda. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν ειδικά σήμερα εν μέσω ύφεσης το ρόλο του CFO;
Αλέξανδρος Κωστόπουλος: Η σημερινή οικονομική κρίση και οι συνθήκες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, έχουν αλλάξει το ρόλο του σημερινού CFO, ο οποίος περισσότερο παρά ποτέ είναι πολυδιάστατος και στρατηγικός. Η σημερινή ελληνική επιχείρηση δοκιμάζεται σοβαρότατα, αφού έχει ήδη εισέλθει σε ένα περιβάλλον ισχυρών αναταράξεων και βαθιάς ύφεσης. Οι καινούριες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς έχουν ως συνέπεια να είναι τόσο σύνθετες και δυσεπίλυτες οι παράμετροι που προσδιορίζουν την επιχειρηματική απόφαση, όσο σύνθετο και πολύπλοκο είναι το νέο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο θα λειτουργεί πλέον η ελληνική επιχείρηση.

Αυτά έχουν ως συνέπεια την αλλαγή του ρόλου της σημερινής Οικονομικής Διοίκησης. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, ο ρόλος της Οικονομικής Διοίκησης είναι περισσότερο παρά ποτέ κρίσιμος, αφού η οικονομική παράμετρος αποτελεί πλέον την πεμπτουσία κάθε απόφασης της Διοίκησης. Οι καινούριες συνθήκες αναδεικνύουν το ρόλο του σημερινού Οικονομικού Διευθυντή ως τον πλέον σημαντικό στη ιεραρχία της επιχείρησης, ο οποίος τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να εφαρμόσει με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες του σύγχρονου management, αφού είναι ο εγγυητής του αποτελέσματος της επιχείρησης, είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της διασφάλισης της βιωσιμότητάς της και της προοπτικής της στο μέλλον.

Πώς θα σκιαγραφούσατε λοιπόν το πορτραίτο του σύγχρονου CFO;
Το πορτραίτο του Οικονομικού Διευθυντή πρέπει, κατά συνέπεια, να σκιαγραφηθεί κάτω από μία νέα πολυδιάστατη προοπτική, η οποία υπαγορεύεται από τη δυναμική των εξελίξεων και των προβλημάτων στο καινούριο οικονομικό γίγνεσθαι, και που αντανακλώνται, ως είναι φυσικό, στη λειτουργία της επιχείρησης σε συνθήκες κρίσης.Είναι γνωστό ότι Οικονομικός Διευθυντής ως manager, κατευθύνει, κινητοποιεί, εμπνέει, δραστηριοποιεί, ελέγχει ανθρώπινο δυναμικό.

Ασκεί το γνωστό τρίπτυχο του management, ενεργοποίηση (activation), παρακίνηση (motivation) και επικοινωνία (communication). Θα πρέπει δηλαδή να επιδρά επί της συμπεριφοράς των ατόμων της ομάδας του προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της αποδοτικότητάς τους. Οι νέες συνθήκες, θέλουν τον  Οικονομικό Διευθυντή να διακρίνεται για το πνεύμα θυσίας, τον αλτρουισμό και τη γενναιότητά του. Το θάρρος να αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες κάτω από την κρισιμότητα των σημερινών περιστάσεων.

Πρέπει να λειτουργεί σαν αυτόφωτος αστέρας, και η ακτινοβολία του αντανακλάται στην επίδοση και τη συμπεριφορά των ατόμων που διοικεί. Ο Οικονομικός Διευθυντής της σημερινής εποχής, πρέπει να πιστεύει ότι έχει ουσιαστική συμμετοχή στους στόχους και τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Πρέπει να είναι φορέας επιχειρηματικής σκέψης, να είναι οραματιστής του μέλλοντος της επιχείρησης, δημιουργός του αποτελέσματος και εγγυητής της μακρόχρονης επιτυχίας της. Πρέπει να τεκμηριώνει, να επεξηγεί και να αναλύει το έργο και τους στόχους της εταιρείας και να καθοδηγεί το προσωπικό για την επίτευξή τους. Πρέπει να είναι ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα αξιοποιεί προς όφελος της επιχείρησης.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να έχει την ικανότητα να προβλέπει τις ταχύτατες εξελίξεις, να κατευθύνει τις λύσεις στα προβλήματα και όχι να τα ακολουθεί. Οι μεταβολές που συντελούνται πλέον στην οικονομία μας, βρίσκουν την απόλυτη έκφρασή τους στη λειτουργία μιας αγοράς όπου οι εξωφρενικοί κύκλοι ζωής προϊόντων και επιχειρήσεων αποτελούν θέμα καθημερινής ρουτίνας, αποτέλεσμα ενός έντονου και ανελέητου αγώνα επιβίωσης της σημερινής επιχείρησης.

Ποιες είναι οι τάσεις ως προς τη συμβολή της σύγχρονης Οικονομικής Διεύθυνσης στην ανάπτυξη όχι μόνο της επιχείρησης αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας;
Υπό τις σημερινές συνθήκες, η επιβίωση της επιχείρησης περνάει πλέον από τα χαρακώματα ενός ακήρυχτου πολέμου, που η επιτυχής έκβασή του θα εκφράζεται από τις νίκες στις καθημερινές μάχες. Όλα αυτά, φορτώνουν τον σημερινό Οικονομικό Διευθυντή με τη μεγάλη ευθύνη του ηγέτη αγωνιστή, που πρέπει να είναι εξοπλισμένος με απαράμιλλο θάρρος και αγωνιστικότητα, αλτρουισμό και πνεύμα αυτοθυσίας. Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορέσει ο Οικονομικός Διευθυντής να βοηθήσει την ελληνική επιχείρηση να διαβεί τον Ρουβίκωνα της σημερινής κρίσης και να συμβάλει στην ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, πράγμα που θα συμβάλει στη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι πλέον γεγονός ότι τους βαρβάρους, δεν θα τους περιμένουμε πλέον στα σύνορα. Αυτοί έρχονται πλέον αθόρυβα και μεθοδικά από τις ατραπούς που κυριαρχούνται και ελέγχονται από τα μεγάλα οικονομικά κέντρα και τις χρηματαγορές. Οι βάρβαροι, είναι ήδη στη χώρα μας και ελέγχουν την εθνική μας κυριαρχία. Η εθνική μας ανεξαρτησία δεν θα κινδυνεύει μόνον από τα πολεμικά όπλα, αφού ο πόλεμος θα διεξάγεται κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Οι Οικονομικοί Διευθυντές, στηρίζουν το πλέον ζωτικό μέρος της οικονομίας μας, που είναι η ελληνική επιχείρηση. Γι’ αυτό, ο ρόλος μας είναι τόσο σημαντικός, όσο και η εθνική μας ανεξαρτησία.

Σε αυτούς πέφτει το μεγάλο βάρος της προστασίας της εθνικής μας οικονομίας. Το βάρος αυτό, οι Οικονομικοί Διευθυντές είναι υποχρεωμένοι να το επωμιστούν, αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση της ευημερίας και εθνικής μας κυριαρχίας.

CFO Agenda (T. 026)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778