CFO Agenda - Capital Controls: Αλλαγές, Προκλήσεις και η Eπόμενη Mέρα

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Corporate finance

Capital Controls: Αλλαγές, Προκλήσεις και η Eπόμενη Mέρα

20 Απριλίου 2016 | 13:10 Γράφει ο ’ρης  Κουτσαγκουλάκης Topics: In Micro

Αρης Κουτσαγκουλάκης

Η 28η Ιουνίου 2015, ημέρα εφαρμογής των κεφαλαιακών περιορισμών στη χώρα μας, σήμανε την απαρχή δραστικών αλλαγών, τόσο στις αποφάσεις του top management και του CFO, όσο και στον εν γένει τρόπο λειτουργίας των οικονομικών τμημάτων των επιχειρήσεων.

Οι οικονομικές διευθύνσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κατάφεραν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, εστιάζοντας σε τρεις κρίσιμους τομείς.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η πρώτη πρόκληση αφορούσε στη συνέχιση πωλήσεων με πίστωση ή πωλήσεις με προκαταβολή, για αποφυγή ρίσκου ακόμα και σε πελάτες που δεν είχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων ακολούθησε την οδό της αποφυγής του ρίσκου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην έναρξη των capital controls βιώσαμε ένα μαζικό «πάγωμα» των πιστώσεων -με τον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων να διενεργείται με προπληρωμές και μετρητά. Στη συνέχεια η αγορά άρχισε σταδιακά να ανακτά μέρος της κανονικότητας, υποβοηθούμενη από την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών (e-banking, πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες). Η αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών είχε ως συνέπεια την αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας του χρήματος στην αγορά, γεγονός που σε πολλές εταιρείες οδήγησε ακόμα και σε μείωση στις ημέρες είσπραξης των απαιτήσεων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Μετά το «πάγωμα» πληρωμών των πρώτων ημερών, είδαμε πως η απειλή «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ώθησε σε φαινόμενα όπως η προπληρωμή οφειλών σε προμηθευτές και προκαταβολή μισθών υπαλλήλων, προκειμένου να μειωθούν τα υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις, προσπαθώντας να κάνουν μια διασπορά και διαχείριση του ρίσκου τους, μετέφεραν τα διαθέσιμά τους μεταξύ διαφορετικών εγχώριων λογαριασμών και τραπεζών. Για τον ίδιο λόγο παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των μετρητών στα ταμεία, καθώς ακόμα και μετά το άνοιγμα των τραπεζών, υπήρχε μεγάλη δυσπιστία για την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.

Για την πληρωμή των προμηθευτών εξωτερικού, πέρα από τη γραφειοκρατία (λόγω των αυξημένου όγκου εντύπων που έπρεπε να συνοδεύει κάθε αίτημα εξόφλησης εισαγωγής) είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους, με συνέπεια να δημιουργηθούν προσωρινές ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα. Ακόμα και σήμερα, παρά την ταχύτερη διεκπεραίωση των εισαγωγών από τις τράπεζες, παραμένει ο αυξημένος όγκος εντύπων και βεβαιώσεων που πρέπει να προετοιμάσουν τα οικονομικά τμήματα, δεσμεύοντας πόρους για μη παραγωγικές εργασίες.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν επηρέασαν σημαντικές ήδη εγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες υπό το πρίσμα της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, είτε αναβλήθηκαν είτε ακυρώθηκαν εντελώς. Ταυτόχρονα, πολλές πολυεθνικές εταιρείες αποφάσισαν να αποεπενδύσουν πλήρως και να κλείσουν τις θυγατρικές που λειτουργούσαν στη χώρα μας, ενώ σημαντικός αριθμός εταιρειών έλαβε την απόφαση της μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό. Με την ημερομηνία της άρσης των capital controls ακόμα να μη μπορεί να προσδιοριστεί, η «παρακαταθήκη» που μας αφήνει αυτή η περίοδος, σχετίζεται με νέα «εργαλεία» που αναπτύχθηκαν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν την επόμενη μέρα.

Πιο συγκριμένα, η καθολική χρήση του e-banking, οι πληρωμές με κάρτες (ακόμα και σε πιο «παραδοσιακά» κανάλια πωλήσεων) όπως η χονδρική, θα επιταχύνει τις διαδικασίες είσπραξης και θα απελευθερώσει πόρους. Επιπλέον οι εταιρείες έχουν αναπτύξει πλέον τα μέσα εκείνα που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες κρίσεις (τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, αυξημένα αποθέματα εμπορευμάτων και μετρητών, πλάνα έκτακτης ανάγκης κλπ.) Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ως συνέπεια των capital controls, τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων και οι ηγεσίες τους κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της περιόδου αυτής.

CFO Agenda (T. 2016)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778