CFO Agenda - Προοπτικές της ελληνικής οικονομiας για το 2016: Σε εγρήγορση για το β’ εξάμηνο

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Corporate finance

Προοπτικές της ελληνικής οικονομiας για το 2016: Σε εγρήγορση για το β’ εξάμηνο

16 Μαΐου 2016 | 12:45 Γράφει ο Ηλίας  Λέκκος Topics: In Macro

Ηλίας Λεκκός

Το 2016 μπορεί, υπό συνθήκες, να αποτελέσει ένα έτος εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η ευόδωση του αισιόδοξου σεναρίου πρέπει να περάσει από πολλές «Συμπληγάδες».

Η συμπεριφορά και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015 υπήρξαν τόσο αμφιλεγόμενες και ευμετάβλητες ώστε να επιδέχονται ένα μεγάλο εύρος ερμηνειών οι οποίες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν από τους πιο αισιόδοξους έως τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές και οικονομολόγους. Οι αισιόδοξοι θα μπορούσαν να σταθούν στο γεγονός ότι παρά τη στασιμότητα του α΄εξαμήνου και παρά το πρωτόγνωρο πολιτικό και οικονομικό σοκ του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων το β’ εξάμηνο του έτους και των κλειστών τραπεζών (τις 3 πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου 2015) η οικονομία συρρικνώθηκε κατά μόνο 0,7% το 2015, ενώ δημιουργήθηκαν περίπου 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να συνεχίσει την καθοδική της πορεία.

Αντίθετα, οι απαισιόδοξοι θα μπορούσαν κάλλιστα να επισημάνουν το μέγεθος της χαμένης ευκαιρίας που αντανακλάται στην απόσταση ανάμεσα στην τελική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας (κατά 0,7% όπως προαναφέραμε) και στις αρχικές προβλέψεις για το 2015 - που είχαμε εκπονήσει στα τέλη του 2014 - και υπολογίζαμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%, ενώ ακόμα πιο αισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις του φθινοπώρου 2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη στο 2,9%. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, το 2016 θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί στο ίδιο μοτίβο του 2015, υπό την έννοια ότι όπως το 2015 έτσι και το 2016 έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί είτε ως ένα έτος εφαλτήριο της αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας είτε ως ένα έτος άλλης μιας χαμένης ευκαιρίας.

ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΤΟ 2016;

Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο που έχουμε εκπονήσει προβλέπει συνέχιση της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας το α΄τρίμηνο του 2016 - καθώς η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τα νέα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής - σταθεροποίηση της οικονομίας το β΄τρίμηνο και επιστροφή στην ανάπτυξη το β΄εξάμηνο του έτους. Παρά το θετικό πρόσημο του β’ εξάμηνου, για καθαρά στατιστικούς λόγους (δηλαδή λόγω της αρνητικής δυναμικής που μεταφέρεται από το 2015 στο 2016, γνωστή και ως carry over effect), υπολογίζουμε ότι το ΑΕΠ ολόκληρου του έτους θα συρρικνωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πως όμως θα μπορούσε να αιτιολογηθεί η αισιοδοξία μας για το β΄εξάμηνο του 2016; Κατά την άποψη μας υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες οι οποίοι «δυνητικά» θα μπορούσαν να προσδώσουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ο πρώτος παράγοντας δεν μπορεί να είναι άλλος από την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση του οικονομικού κλίματος και των δεικτών εμπιστοσύνης που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών. Παράλληλα, και κατά την άποψή μας πιο σημαντικό, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ωφεληθεί άμεσα από κονδύλια ύψους 5,7 δις. ευρώ που δεν έχουν εκταμιευθεί από το δ΄τρίμηνο του 2015. Επιπρόσθετα οι εκταμιεύσεις του 2016 ανέρχονται σε 14,2 δις. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχονται σε 10,4 δις. ευρώ (με 3,6 δις. ευρώ από το 2015 και 6,75 δις. ευρώ από το 2016). Αναπόφευκτα μέρος αυτών των κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση τόκων ύψους 5,9 δις. ευρώ και λήξεων ύψους 6,3 δις. ευρώ του δημοσίου χρέους κατά τη διάρκεια του 2016. Ωστόσο τα υπολειπόμενα κεφάλαια ύψους 18,1 δις. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων – γεγονός που από μόνο του θα αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας για την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα – όσο και για την επανεκκίνηση πολλών επενδυτικών σχεδίων.

Η αξιοποίηση όλων των ανωτέρω πόρων σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίων (ιδιαίτερα εκείνων των περιορισμών που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των εισαγωγών και εξαγωγών), τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αναμενόμενη βελτίωση των τουριστικών ροών μπορούν να αιτιολογήσουν την αισιοδοξία μας αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το β΄εξάμηνο του 2016. Ωστόσο, κλείνοντας την παρούσα τοποθέτησή μας, θεωρούμε καθήκον μας να τονίσουμε και την ύπαρξη του απαισιόδοξου σεναρίου για το 2016. Αυτού σύμφωνα με το οποίο όλες οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοιχτές με αποτέλεσμα την έλλειψη πόρων χρηματοδότησης, τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας σε υφεσιακά σενάρια και τη διόγκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Το ποιο από τα δύο σενάρια θα επικρατήσει αποτελεί εν τέλει δική μας επιλογή.

CFO Agenda (T. 2016)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778