
Καθώς το IASB και το FASB ετοιμάζουν την τελική έκδοση νέων κανόνων αναγνώρισης εσόδων, παγκόσμια έρευνα δείχνει ότι μόνο 38% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα υφιστάμενα λογιστικά πρότυπα σχετικά με την αναγνώριση εσόδων θα πρέπει να βελτιωθούν ή να αντικατασταθούν.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει, επίσης, ότι οι τελευταίες από κοινού προτάσεις των δύο Συμβουλίων θα προκαλέσουν αύξηση του κόστους (50% έναντι 33%) και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα (46% έναντι 36%), ενώ μόνο το 38% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ήταν ενήμεροι για τις επικείμενες αλλαγές στην αναγνώριση εσόδων. Στην Ελλάδα, 1στους 10 έλληνες επιχειρηματίες είναι ενήμερος σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές, ενώ το 62% πιστεύουν ότι θα φέρουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. «Ορισμένοι νομίζουν ότι τα υφιστάμενα λογιστικά πρότυπα δεν αλλοιώνονται, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλης Καζάς. «Τα δύο βασικά πρότυπα του IASB βασίζονται σε διαφορετικές αρχές και υστερούν σε ότι αφορά κaατευθυντήριες γραμμές σε σημαντικούς τομείς, όπως οι συμφωνίες πολλαπλών στοιχείων.
Η βιβλιογραφία στις ΗΠΑ πάσχει από το αντίθετο πρόβλημα, δηλαδή το πρόβλημα της υπερβολικής καθοδήγησης το μεγαλύτερο μέρος της οποίας συσχετίζεται μόνο με συγκεκριμένους κλάδους. Αναμένουμε ότι οι αλλαγές θα απαιτήσουν από κάθε οικονομική οντότητα να παρέχει περισσότερες γνωστοποιήσεις σχετικά με τα έσοδά της, πράγμα το οποίο θα ωφελήσει τους επενδυτές που διαμαρτύρονται για έλλειψη διαφάνειας». Ο τομέας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορική, όπου πολλαπλά παραδοτέα αποτελούν κοινή πρακτική και η τρέχουσα λογιστική αντιμετώπιση δεν είναι ενιαία, αναμένεται, όπως και άλλοι κλάδοι, να επηρεαστεί περισσότερο από τις αλλαγές στην αναγνώριση εσόδων.
Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας που αντιμετωπίζουν λογιστικά μια «δωρεάν παρεχόμενη» συσκευή ως κόστος μάρκετινγκ, θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους και να επιμερίζουν τα έσοδα με βάση τη σχετική αξία. Η έρευνα διεξήχθη από την Experian κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2013, με συμμετοχή 3.200 επιχειρήσεων από 44 χώρες, ως μέρος της έρευνας International Business Report (IBR) της Grant Thornton, που διεξάγεται σε τριμηνιαία βάση εδώ και 20 χρόνια.