CFO Agenda - Ο Οικονομικός Διευθυντής στον κόσμο των social media

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Human capital

Ο Οικονομικός Διευθυντής στον κόσμο των social media

2 Ιανουαρίου 2014 | 10:33 Γράφει το CFO  Editor Topics: cfoNET

Ο Απόστολος Διαμαντής, Πανεπιστημιακός και συγγραφέας, μοιράζεται στο protagon.gr τη γνώμη του για την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή το μπαράζ δημοσιευμάτων από το διεθνή τύπο περί επικείμενης πτώχευσης της Ελλάδας – λίγο μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Success story ή μήπως όχι
«Τα σενάρια τρόμου είναι επίμονα. Δημοσίευμα του Reuters πριν από μερικές μέρες, ανέφερε ότι η Ελλάδα βαλτώνει στην ύφεση, ενώ η Süddeutsche Zeitung θεωρεί θέμα χρόνου την επανέναρξη της συζήτησης για παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, φυσικά με τη λήψη νέων επαχθών μέτρων, καθώς το πρόγραμμα έχει πέσει έξω, τα έσοδα παραπαίουν και το χρέος έχει εκτιναχθεί.Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014. Σύνολον 5,4 δισ. αισίως! Ωραία επιτυχία... Τι σημαίνουν όλα αυτά:

1) Η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους απέτυχε. Και δεν απέτυχε φυσικά επειδή, δήθεν, δεν εφαρμόσαμε πιστά το πρόγραμμα, όπως ανοήτως λένε μερικοί Έλληνες νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, φίλοι της άνευ όρων ιδιωτικοποίησης των πάντων, αλλά απέτυχε επειδή το εφαρμόσαμε τυφλά: κάναμε τρομακτική εσωτερική υποτίμηση, αυξήσαμε τα έσοδα μέσω φόρων, μειώσαμε τις δημόσιες δαπάνες στο μηδέν και συρρικνώσαμε τη δημόσια διοίκηση. Αποτέλεσμα; Χάος.

2) Τα μοιραία κουρέματα του ελληνικού χρέους, που ακολουθούν πάντα τις διαψεύσεις των προβλέψεων, συνοδεύονται από νέα περιοριστικά μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση. Όσοι γνωρίζουν οικονομική ιστορία και γνωρίζουν την έκθεση Λο λίγο πριν από τη χρεοκοπία του Τρικούπη, ξέρουν πως η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, με συρρίκνωση του δημοσίου και μείωση των μισθών, είναι λογική αδιέξοδη, διότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα μισθολογικό, αλλά πρόβλημα πόρων και λανθασμένου προσανατολισμού των δημοσίων δαπανών. Τα κουρέματα αυτά, λοιπόν, που έγιναν και που θα γίνουν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα σε αδιέξοδο και επίσης σε διεθνή απομόνωση, διότι οι αγορές φυσικά απομακρύνονται όλο και περισσότερο».

Ούτε η Google δεν είναι πολύ καλή στις συνεντεύξεις
Την άποψή της για το πόσο αναποτελεσματικές είναι οι συνεντεύξεις για την επιλογή του κατάλληλου υποψήφιου για μία θέση εργασίας αναλύει σε άρθρο της στο blog της στην ιστοσελίδα www.thedailybeast.com, η Megan McArdle, ειδική ανταποκρίτρια, για θέματα οικονομίας και δημόσιας πολιτικής, του Newsweek και του The Daily Beast, υποστηρίζοντας ότι ούτε κορυφαίες εταιρείες όπως η Google δεν τα καταφέρνουν. Όπως η ίδια υποστηρίζει, είναι επιστημονικό γεγονός πλέον ότι οι συνεντεύξεις που διεξάγονται για τους νέους εργαζόμενους δεν αποδίδουν, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόβλεψη για τη μελλοντική απόδοση και αποτελεσματικότητα του κάθε υποψηφίου. «Οι συνεντεύξεις για δουλειά δεν είναι χρήσιμες.

Είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβετε αν κάποιος είναι ευχάριστος, γοητευτικός και ξέρει τις σωστές απαντήσεις σε ανόητες ερωτήσεις όπως ‘Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας ελάττωμα;’ (‘Δουλεύω πολύ σκληρά’.’Μου πήρε καιρό να καταλάβω τη σημασία του delegation και να το εφαρμόσω’, ‘Είναι δύσκολο να λέω όχι στους ανθρώπους’). Δεν σας λέει, όμως, κατά πόσο είναι σκληρά εργαζόμενος στην πραγματικότητα, ή αν είναι έντιμος ή υποστηρικτικός προς τα άλλα μέλη της ομάδας, αν τα πράγματα πάνε στραβά. Μία συνέντευξη για δουλειά μπορεί να βοηθήσει μόνο στο να αποκλείσετε τους χειρότερους υποψηφίους. Αλλά πέρα από αυτό δεν μπορεί να προσφέρει πολλά. Λέω ότι δεν είστε καλοί στις συνεντεύξεις απλώς και μόνο γιατί κανένας δεν είναι πολύ καλός στο να διαχωρίζει την ήρα από το σιτάρι».

Twitter

  • "Η Ιρλανδία είναι το success story του μέλλοντος, και πάντα θα είναι"
    Ο διάσημος για τις συχνά ‘τολμηρές’ απόψεις τους, νομπελίστας οικονομoλόγος, Paul Krugman (@NYTimeskrugman), φαίνεται ότι διαφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και δίνει τον τίτλο του ευρωπαϊκού succees story της κρίσης στην Ιρλανδία.
  • "Οι αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές πρέπει να συνδυαστούν με τις παγκόσμιες πολιτικές ώστε να εξασφαλιστεί ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη"
    Μία ακόμα γενικόλογη, με πολλές ερμηνείες, τοποθέτηση από την Cristine Lagarde (@Lagarde), Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

CFO Agenda (T. 027)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778