CFO Agenda - Ξεφύγετε από τη δικτατορία του work-life balance

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Human capital

Ξεφύγετε από τη δικτατορία του work-life balance

19 Δεκεμβρίου 2012 | 10:10 Γράφει η Ειρήνη  Γκίνη Topics: Management,Toolkit

Ξεφύγετε από τη δικτατορία του work-life balance

Στην εποχή του «work with less», η αύξηση της παραγωγικότητας και η βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου αποτελούν μόνιμη επιδίωξη των ανωτάτων στελεχών. Στην επιδίωξη αυτή, παρεισφρέει και η έννοια του work-life balance, ως εχέγγυο της βιώσιμης ανάπτυξης του επαγγελματία. Σε πολλές περιπτώσεις, η επιταγή για εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής συνιστά μια ακόμα πηγή άγχους για τα ανώτατα στελέχη –ειδικά δε αν έχουν οικογένεια. Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε κάποιες έννοιες;

Στρατηγός ή πυροσβέστης;
Σε πρόσφατο αφιέρωμα της Wall Street Journal σχετικά με τη διαχείριση χρόνου, ο CEO της Microsoft Steve Ballmer περιέγραψε τη δική του μέθοδο διαχείρισης χρόνου, η οποία βασίζεται στην αρχή της αντιμετώπισης του χρόνου ως ρευστά διαθέσιμα. «Καταρτίζω σχέδιο προϋπολογισμού του χρόνου μου και αποφασίζω ότι θα ξοδέψω “x” ώρες σε επίσημα meetings, “ψ” ώρες σε επαγγελματικά ταξίδια, “y” ώρες σε one-to-one συναντήσεις με τα στελέχη και ούτω καθεξής.

Στον προϋπολογισμό του χρόνου μου ενσωματώνω και τις διακοπές και τον ελεύθερο μου χρόνο. Δεν αποφασίζω πότε θα παραβρεθώ σε ένα meeting και για πόση ώρα, απλά ξέρω ότι έχω προϋπολογίσει  τόσο χρόνο για meetings γενικά. Στη συνέχεια, παραδίδω το excel στους executive assistants για να το χειριστούν, οι οποίοι με ενημερώνουν όταν μια δραστηριότητα είναι εκτός  του budget μου. Στη συνέχεια, αποφασίζω το πως θα χειριστώ καταστάσεις εκτός προϋπολογισμού, ανάλογα με τη σοβαρότητα τους», αναφέρει ο Steve Ballmer, ο οποίος σε ομιλία του το 2008 δήλωνε ότι λαμβάνει μόνο 70 emails την ημέρα, χωρίς να χρησιμοποιεί κάποιο φίλτρο, και στα οποία απαντά ο ίδιος αυθημερόν. Η μέθοδος του Ballmer είναι απλή όσο και ευφυής, όμως μπορούν να την υιοθετήσουν όλα τα στελέχη ή να επινοήσουν κάτι ανάλογο;

Η απάντηση είναι μάλλον όχι: οι περισσότεροι είναι πρωταθλητές στην επίλυση προβλημάτων και δεν αντιστέκονται μπροστά σε μία νέα πρόκληση (από μια άποψη, δεν θα ήταν αυτοί που είναι αν λειτουργούσαν διαφορετικά). Έτσι, όταν προκύπτει μια αναπάντεχη δυσκολία, αφοσιώνονται στην επίλυση του προβλήματος, πολλές φορές χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι οι συνεχείς διακοπές είναι αυτές που δημιουργούν τις «μαύρες τρύπες» στο ημερήσιο πρόγραμμά τους. «Οι περισσότεροι CEOs είναι εθισμένοι στην επίλυση προβλημάτων, όμως έτσι παγιδεύονται σε ένα ρόλο “πυροσβέστη”, και σπαταλούν ώρες που θα έπρεπε να διαθέτουν σε προδραστική και στρατηγική σκέψη», αναφέρει ο CEO της LinkedIn Jeff Weinner στη Wall Street Journal.

Προκειμένου να μην πέσουν στην παγίδα σύγχυσης του τι είναι επείγον και τι είναι σημαντικό, ακόμα και οι Οικονομικοί Διευθυντές  θα πρέπει ανεξαρτήτως των καθημερινών υποχρεώσεών τους, να προγραμματίζουν χρόνο για αυτοσυγκέντρωση και στρατηγική σκέψη. Ανάμεσα στα πολυάριθμα meetings στα οποία πρέπει να παραβρεθούν, το meeting με τον εαυτό τους και τις σκέψεις τους είναι αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουν.

Η «καλή» εργασιομανία και ο νόμος των φθινουσών αποδόσεων
Παρότι η άποψη που επικρατεί σήμερα θέλει την παραγωγικότητα αποσυνδεμένη από τον χρόνο εργασίας, οι ερευνητές του Harvard που συμμετέχουν στο CEO Time Use Project (κοινή μελέτη του Harvard, του London School of Economics και άλλων σημαντικών πανεπιστημίων σχετικά με τη διαχείριση χρόνου των CEOs) απέδειξαν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο εργασίας του CEO και την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την κερδοφορία της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του χρόνου εργασίας του CEO,  η παραγωγικότητα της εταιρείας αυξάνεται κατά 2,14%.Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη πρέπει να δουλεύουν 16ωρα προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα των ανθρώπων της εταιρείας τους; Όχι απαραίτητα, επισημαίνουν οι ερευνητές του Harvard, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα:  αν ο CΕΟ, και κατ’ επέκταση ο Οικονομικός Διευθυντής αφιερώνει τις επιπλέον ώρες εργασίας του σε συναντήσεις με ομάδες εργασίας, τότε οι υπερωρίες «πιάνουν τόπο», αν πάλι επιλέγει πχ. να συναντήσει συμβούλους, τότε η παραγωγικότητα των ανθρώπων δεν επηρεάζεται σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημαντικότερη ερώτηση είναι:  πόσες επιπλέον ώρες είναι αρκετές; Η απάντηση είναι (σχετικά) απλή και βασίζεται στις βασικές αρχές της πολιτικής οικονομίας, και συγκεκριμένα στον νόμο των φθινουσών αποδόσεων. Ο κάθε CFO πρέπει να προσδιορίσει μόνος του μέχρι ποιο σημείο λειτουργεί αποτελεσματικά και ποίο είναι το χρονικό όριο μετά το οποίο κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώνει αποδίδει μικρότερο οριακό όφελος.

Η «χαλαρή» προσέγγιση των ορίων μεταξύ εργασίας και… χαράς
Σκεπτόμενοι λογικά, οι CFOs μπορούν να εφαρμόσουν μια μεθοδολογία time management παρόμοια με αυτή του Steve Ballmer και να προσδιορίσουν στις πόσες ώρες επιπλέον εργασίας, σταματούν να αποδίδουν τα αναμενόμενα. Στην πραγματικότητα όμως, τα emails και τα κινητά τηλέφωνα έχουν δημιουργήσει ημέρες εργασίας χωρίς αρχή και τέλος, κι αυτός είναι ένας πειρασμός στον οποίο λίγα στελέχη μπορούν να αντισταθούν.

Σε μια οικονομία όπως είναι αυτή στην οποία δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα, είναι δύσκολο να κλείσουν το κινητό τους, φοβούμενοι ότι θα χάσουν κάποια σημαντική πληροφορία ή ότι δεν θα μπορούν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένο πρόβλημα.Η 24/7 εργασιακή πραγματικότητα μπερδεύει τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη να αισθάνονται ότι ενοχές για τον χρόνο που δεν αφιερώνουν στην επίτευξη του πολυπόθητού work life balance. Όμως, πρέπει να είναι η εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αυτοσκοπός;

Ο Dave Logan, καθηγητής στο University of Souh California και συγγραφέας του βιβλίου “Tribal Leadership” αναφέρει σε σχετικό post ότι η έννοια του work-life balance είναι παρεξηγημένη: στην πραγματική ζωή, τίποτα δεν είναι στατικό και η αναλογία μεταξύ του χρόνου που αφιερώνει ο καθένας στην επαγγελματική και στην προσωπική του ζωή είναι ένα στοιχείο που εξελίσσεται δυναμικά. Είναι ίσως ευκολότερο για τους Οικονομικούς Διευθυντές  να αποδεχθούν το γεγονός ότι σε κάποιες περιόδους της ζωής του, η δουλειά θα παίζει ρόλο πρωταγωνιστή, ενώ σε άλλες η οικογένεια και η προσωπική ζωή θα αναδεικνύονται ως προτεραιότητα.

Επίσης, να μπορούν να εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι προτεραιότητες τους, να αναγνωρίζουν τις θυσίες που πρέπει να κάνουν προκειμένου να καταφέρουν όλα όσα θεωρούν σημαντικά, συζητώντας πάντα με τους άμεσα εμπλεκόμενους τις συνέπειες των επιλογών τους.

CFO Agenda (T. 022)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778