CFO Agenda - Ενα disclaimer, η πραγματικότητα και μια ευχή

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Business strategy

Ενα disclaimer, η πραγματικότητα και μια ευχή

16 Μαΐου 2016 | 13:37 Γράφει η Ειρήνη  Γκίνη Topics: Editorial

Ο μη απόλυτα εξοικειωμένος με την ελληνική επιχειρησιακή πραγματικότητα αναγνώστης, που θα διαβάσει την έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας, διατρέχει έναν σημαντικό κίνδυνο: να πιστέψει ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα ευνοεί το επιχειρείν, ότι οι οργανισμοί δραστηριοποιούνται υπό ομαλές συνθήκες και ότι η ανάπτυξη είναι προ των πυλών –εάν δεν έχει κιόλας έρθει.

Αυτό διότι τα best practices των Οικονομικών Διευθυντών που αρθρογραφούν στην έκδοση αυτή καταδεικνύουν όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία των οικονομικών τμημάτων στις επιχειρήσεις της χώρας μας, αλλά και διάθεση για καινοτομία και για πραγματοποίηση μικρών ή μεγαλύτερων αλλαγών, με σημαντικό αντίκτυπο στο bottom line.

Όμως το CFO agenda δεν βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Γνωρίζουμε όλοι τις δύσκολες (και πραγματικά πρωτόγνωρες) συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι οργανισμοί στην Ελλάδα σήμερα. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη βούληση της κοινότητας των Οικονομικών Διευθυντών να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιχειρησιακή ανάπτυξη, κυρίως όμως την απόφασή τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποτελέσουν πραγματικούς στρατηγικούς εταίρους των οργανισμών. Οι Οικονομικοί Διευθυντές στην Ελλάδα δεν βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά κάνουν ο,τι μπορούν προκειμένου το ποτήρι να ξαναγεμίσει. Ακόμα και οι αναλύσεις των διακεκριμένων οικονομολόγων που αρθρογραφούν στις πρώτες σελίδες της έκδοσης αυτής, μπορεί μεν να μας «προσγειώνουν» στη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, δεν παραλείπουν όμως να αναδείξουν τις ευκαιρίες που χρήζουν εκμετάλλευσης, εάν φυσικά παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σε επίπεδο εθνικής οικονομικής πολιτικής (αυτό όμως είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση).

Η οικονομική δυσχέρεια των τελευταίων ετών, αλλά και οι απρόσμενες κρίσεις, όπως αυτή που προέκυψε με την επιβολή των capital controls κατέδειξε τη «στόφα» από την οποία είναι φτιαγμένος ο Οικονομικός Διευθυντής. Απέδειξε ότι οι Οικονομικοί Διευθυντές των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν γρήγορα αντανακλαστικά, είναι ευρηματικοί και έχουν ευρεία αντίληψη του business. Επίσης, παρακολουθούν στενά τις αλλαγές, ιδιαίτερα στο πεδίο της τεχνολογίας, και είναι έτοιμοι όχι μόνο να τις εφαρμόσουν, αλλά και να σταθούν με εποικοδομητικά κριτική στάση απέναντι στα κάθε λογής business trends, αποφασίζοντας ορθολογικά για το συμφέρον της επιχείρησής τους.

Οι εξελίξεις στην αγορά αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο CFO είναι πλέον ένας πραγματικός business partner –αυτό δηλαδή που παρουσίαζε μέσα από τα κείμενα του το CFO agenda όλα αυτά τα χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι Οικονομικοί Διευθυντές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναβαθμίζονται στην οργανωτική δομή της επιχείρησης (φτάνοντας μέχρι και τις θέσεις του CEO και του Γενικού Διευθυντή) ή αναλαμβάνουν ρόλους σε διευρυμένες γεωγραφικές περιοχές ή σε απαιτητικές αγορές (με το σκεπτικό ότι «αφού τα κατάφεραν στην Ελλάδα, μπορούν να τα καταφέρουν παντού»).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κοινότητα των Οικονομικών Διευθυντών έχει αναπτύξει ιδιαίτερα βαθιά τεχνογνωσία πάνω στην αντιμετώπιση κρίσεων και στο financial management υπό αντίξοες συνθήκες. Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον η ανάδειξη της τεχνογνωσίας αυτής ως ένα (ακόμα) ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ένα ακόμα κίνητρο για επένδυση στο ελληνικό επιχειρείν. Το CFO agenda θα συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο μέσα από την ετήσια έκδοσή του, όσο και με το καθιερωμένο πλέον συνέδριο Hands-on Business Finance, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην τέχνη του resilience –μιας αρετής που είναι ιδιαίτερα περιζήτητη στο επιχειρείν και που οι Οικονομικοί Διευθυντές στη χώρα μας φαίνεται να έχουν κατακτήσει.

CFO Agenda (T. 2016)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778