CFO Agenda - Real Time Οικονομική Πληροφόρηση: Τι πρέπει να προσέξει ο Οικονομικός Διευθυντής;

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Planning & Forecasting

Real Time Οικονομική Πληροφόρηση: Τι πρέπει να προσέξει ο Οικονομικός Διευθυντής;

16 Μαΐου 2016 | 13:41 Γράφει ο Δημήτρης   Αναστασίου Topics: Forecasting,Reporting

Δημήτρης Αναστασίου

Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν Οικονομικό Διευθυντή στο παρελθόν ήταν να έχει διαθέσιμα ακριβή financial analytics. Στο σημερινό, γρήγορα κινούμενο επιχειρηματικό κόσμο, η πρόκληση είναι να έχει διαθέσιμα ακριβή financial analytics και reports σε πραγματικό χρόνο (real time basis), ώστε το management team να έχει τη δυνατότητα λήψης σωστών και αποτελεσματικών αποφάσεων.

Ο ρυθμός των αλλαγών τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στο περιβάλλον δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος. Ο κύκλος ζωής των προϊόντων γίνεται ολοένα και πιο μικρός, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα βραχύβια, ο ανταγωνισμός σκληρός. Financial Analytics είναι η δημιουργία ad hoc ανάλυσης για να απαντήσει ο CFO σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ερωτήσεις και να προβεί σε πρόβλεψη πιθανών μελλοντικών οικονομικών σεναρίων. Ένα σύστημα ERP μπορεί να επιταχύνει τη δημιουργία reports και να παρουσιάσει τα δεδομένα σε ένα dashboard, ή μια παρουσίαση γραφημάτων που είναι πιο εύκολο να διαβαστούν και να ερμηνευτούν, σε σύγκριση με μια σειρά από φύλλα δεδομένων.

Real-time reporting γενικά σημαίνει να κάνεις report ενός δεδομένου τη στιγμή που συμβαίνει. Μήπως αυτό σημαίνει πρόσβαση σε «κρίσιμα» οικονομικά δεδομένα; Και τι σημαίνει πραγματικά «πρόσβαση»; Είναι απλώς η δυνατότητα να προβάλλονται ή επίσης να μοιράζονται ή/και να επεξεργάζονται τα δεδομένα; Οι περισσότερες εταιρείες συνηθίζουν να δημοσιοποιούν και να παρουσιάζουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο κλείσιμο της περιόδου που επιλέγουν. Θα ήταν άραγε δυνατόν να παρουσιάζουν τα δεδομένα σε real time basis, τη στιγμή δηλαδή που οι εγγραφές πραγματοποιούνται;

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ REAL TIME REPORTING

Φαίνεται να υπάρχει μικρή συναίνεση γύρω από τον ορισμό του “real- time reporting”, αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι σημαίνει “on- demand”, αντί περιοδικό reporting και ότι προβλέπει στην πραγματικότητα, διαθεσιμότητα στοιχείων από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγες ώρες. Τεχνολογικά μιλώντας, το real-time reporting είναι σίγουρα μέσα στις προτεραιότητες των CFOs. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη πρόσβαση σε dashboards σε πραγματικό χρόνο σε τομείς όπως, υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ή τις πωλήσεις.

Τα παραδοσιακά συστήματα, δεν μπορούν να αναλύσουν την τρέχουσα απόδοση των επιχειρήσεων. Ανάλογα με το πόσο συχνά αντλούνται τα δεδομένα από τα λειτουργικά συστήματα, η ανάλυση μπορεί να δώσει μια εικόνα που είναι «παλαιότερη» κατά ώρες ή ακόμα και μέρες. Έχοντας επίγνωση αυτής της ανωμαλίας, πολλοί προμηθευτές applications διαφημίζουν την παροχή δεδομένων «σε πραγματικό χρόνο» αλλά σε πολλές περιπτώσεις, στην πραγματικότητα αφορούν δεδομένα που συνέβησαν χθες. Ωστόσο, αν και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της, δεν είναι η τεχνολογία που είναι το κυριότερο εμπόδιο για το real-time reporting. Οι CFOs περισσότερο ανησυχούν για τη θέληση των ελεγκτών να κάνουν sign-off πιθανή συχνότερη υποβολή εκθέσεων, καθώς και του υψηλότερου κινδύνου ανακρίβειας στη βιασύνη να δημοσιεύσουν τα δεδομένα πιο συχνά.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που επισημαίνουν τον κίνδυνο για διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών και την τάση προς βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν σε κάθε διακύμανση στην απόδοση μιας εταιρείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με τη σωστή τεχνολογία, οι CFOs μπορούν να προσφέρουν real time reporting. Ωστόσο, το βαθύτερο ερώτημα είναι αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα έναντι άλλων, όπως η βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας των υφιστάμενων statutory reports ή της διαθεσιμότητας των εσωτερικών reports για τη λήψη σωστών αποφάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πιέσεις, πολλοί CFOs μπορεί να λένε ότι είναι υπέρ του real time reporting, αλλά, αφού έχουν εξασφαλίσει όλα τα υπόλοιπα. Προετοιμαστείτε λοιπόν να αξιολογήσετε και να ανταποκριθείτε στο αίτημα για άμεση παροχή data analytics, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επάρκεια των πληροφοριακών συστημάτων σας και τον διαθέσιμο χρόνο στο επόμενο σχετικό τηλεφώνημα ή email που θα δεχθείτε. Ίσως έχει ήδη συμβεί όσο διαβάζετε αυτό το κείμενο!

CFO Agenda (T. 2016)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778