CFO Agenda - Τι αλλάζει στην οικονο΅ική διοίκηση το 2013;

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Planning & Forecasting

Τι αλλάζει στην οικονο΅ική διοίκηση το 2013;

15 Απριλίου 2013 | 09:45 Γράφει η Ειρήνη  Γκίνη Topics: Management,Trends

Καθώς το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία επιτρέπει στους Οικονομικούς Διευθυντές ανά τον κόσμο να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, το 2013 αποτελεί ένα ορόσημο για τις επιχειρήσεις και ένα έτος αποφάσεων. Οι Οικονομικοί Διευθυντές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν θα ακολουθήσουν τον «συντηρητικό» δρόμο των περικοπών που επέβαλε η οικονομική κριση ή αν θα αρχίσουν να επενδύουν στην -εύθραυστη ακόμα- ανάπτυξη.

Σε ένα διευρυμένο πλαίσιο συζήτησης, το δίλλημα «περιστολή δαπανών ή ανάπτυξη» είναι κάτι που επηρεάζει και τους έλληνες Οικονομικούς Διευθυντές, οι οποίοι, παρότι πιέζονται όσο ποτέ, πρέπει να προσδιορίσουν μέχρι πού μπορεί να τους οδηγήσει η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και να αποφασίσουν ποια είναι τα περιθώριά τους για κινήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα.Εκτός από το μεγάλο δίλλημα, οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας και της λογιστικής αναμένεται να ενισχύσουν τον ρόλο του Οικονομικού Διευθυντή και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων διεθνώς.

Ωρα για νέο αίμα(;)
Στο όνομα της αποδοτικότητας, και υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της οικονομικής κρισης, οι επιχειρήσεις επιδίωξαν να μειώσουν τα κόστη τους μέσω της χρήσης αυτοματοποιημένων εργαλείων, συγχωνεύοντας τμήματα και λειτουργίες και μειώνοντας τον αριθμό του προσωπικού. Μολονότι οι κινήσεις αυτές ήταν σχεδόν επιβεβλημένες, η στρατηγική ενίσχυσης της καθαρής θέσης των επιχείρησεων μέσω περικοπών στο κόστος μισθοδοσίας φαίνεται να έχει κάνει τον κύκλο της. Η διεθνής τάση καταδεικνύει ότι, οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν στο «παιχνίδι» της αγοράς, θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά την πρόσληψη νέων, ταλαντούχων στελεχών.

Τα big data γίνονται «έξυπνα»
Οι εταιρείες big data και predictive analytics είναι αποφασισμένες να επιδιώξουν πιο οικονομικές συμφωνίες με τους πελάτες τους, διαφοροποιώντας την τιμολογιακή πολιτική τους –με στόχο τα περιορισμένα budget των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η τάση αυτή αλλάζει τα δεδομένα και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι Οικονομικοί Διευθυντές έχουν πλέον τον πρώτο λόγο σε ο,τι αφορά την επένδυση στην τεχνολογία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οικονομικοί Διευθυντές θα εξετάσουν πιο προσεκτικά όχι μόνο το αρχικό κόστος ενός project, αλλά και τα έξοδα σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό που προκύπτουν από αυτό. Τα βασικά, διαχρονικά ερωτήματα είναι «πόσο θα ξοδέψουμε» και «πού θα επενδύσουμε», ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση επί της επένδυσης.

Εναλλακτικά κανάλια χρηματοδότησης
Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ελπίδα της ανάκαμψης για να πειστούν οι τράπεζες να αυξήσουν τη ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Οι επιχειρήσεις δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο crowd funding (δηλαδή τη συλλογή μεμονωμένων χρηματικών εισφορών από μικρούς επενδυτές για το λανσάρισμα ενός έργου ή την ίδρυση μιας εταιρείας): μπορεί το crowd funding να έχει συνδεθεί με τη χρηματοδότηση καλλιτεχνικών projects ή τα start-ups, ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι, πολύ σύντομα, θα δούμε και μεγάλες επιχειρήσεις να αξιοποιούν αυτή τη μέθοδο χρηματοδότησης.

Μια διεθνής λογιστική γλώσσα
Παρότι η ενσωμάτωση των διεθνώς αναγνωρισμένων αμερικάνικων αρχών λογιστικής στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα αποτελεί πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η διαδικασία προχωρά με αργούς ρυθμούς. Αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει μέσα στο 2013: οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές αγορές του εξωτερικού και αναπτύσσουν σχέσεις σε διεθνές επίπεδο πιέζουν για την εδραίωση μιας απλής, κατανοητής από όλους, παγκόσμιας λογιστικής γλώσσας, ώστε να απλοποιήσουν τις reporting διαδικασίες τους. Το σημείο-κλειδί στην ευόδωση της προσπάθειας αυτής είναι η ενσωμάτωση των αρχών λογιστικής σχετικά με την αναγνώριση εσόδων (revenue recognition) και τις εγγραφές των παγιών που αποκτήθηκαν με leasing, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

CFO Agenda (T. 024)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778