CFO Agenda - Χρήστος Πισσαρίδης: «Η αναβλητικότητα στην επιβολή μέτρων εγκυμονεί κινδύνους»

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategic Investments

10ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών

Χρήστος Πισσαρίδης: «Η αναβλητικότητα στην επιβολή μέτρων εγκυμονεί κινδύνους»

27 Σεπτεμβρίου 2011 | 10:16 Γράφει η Ειρήνη  Γκίνη Topics: Events,Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Χρήστος Πισσαρίδης

Την 1η Ιουνίου 2011 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών. Οπως ήταν φυσικό, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν η παρουσίαση του νομπελίστα οικονομολόγου Χρήστου Πισσαρίδη, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου.

To 10o Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών της KPMG πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το 7ο Συνεδρίου Τεχνολογίας Πληροφορικής, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.Με τον συνδυασμό των συνεδρίων δόθηκε η δυνατότητα στα στελέχη της Οικονομικής Διεύθυνσης και της Διεύθυνσης Πληροφορικής να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις για τα κοινά θέματα που τους απασχολούν αυτή την περίοδο και να μοιραστούν την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές τους.

Αποκρατικοποιήσεις και ευέλικτη αγορά εργασίας το «κλειδί» για έξοδο από την κρίση
Στην παρουσίαση του, ο Χ. Πισσαρίδης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα η κατάσταση επιβαρύνεται και εξαιτίας των υψηλών spreads.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ελληνοκύπριος καθηγητής του London School of Economics παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν αρκούν - άλλωστε «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων». Σύμφωνα με τον Χ. Πισσαρίδη, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αύξηση των εσόδων μέσα από την ανάπτυξη και στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Κατέδειξε την ανάγκη πωλήσεων δημοσίων υπηρεσιών, τονίζοντας ωστόσο ότι το κράτος πρέπει αφενός να προσέξει πολύ σε ποιους και σε τι τιμές θα διαθέσει τις μετοχές των δημοσίων υπηρεσιών, αφετέρου δε να μην καθυστερήσει άλλο τις αποκρατικοποιήσεις περιμένοντας να πετύχει καλύτερη τιμή πώλησης. «Η αναβλητικότητα εγκυμονεί κινδύνους. Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει στις αγορές και στους εταίρους της ότι είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο νομπελίστας που έγινε γνωστός για την επιστημονική του συμβολή στα οικονομικά της αγοράς εργασίας, υπογράμμισε ότι η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης περνά μέσα από τη δημιουργία ευέλικτης αγοράς εργασίας, με αποδέσμευση του κράτους από τη ρύθμισή της. Υπερθεμάτισε του μοντέλου flexicurity, δηλαδή της διαμόρφωσης ευέλικτης αγοράς με πρόνοια για τα κοινωνικά στρώματα χαμηλού εισοδήματος και τους ανέργους, στα πρότυπα της Γαλλίας.

Για τον Χ. Πισσαρίδη, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας πρέπει να ξεκινήσουν από το εκπαιδευτικό σύστημα, με την απομάκρυνση των πολιτικών κομμάτων από τα πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, έτσι ώστε «να διαφοροποιηθεί ο ρόλος των πανεπιστημίων και να μετατραπούν σε επιχειρήσεις που "παράγουν" γνώση».

Στη συζήτηση πάνελ που ακολούθησε την παρουσίαση του Χ. Πισσαρίδη, στην οποία συμμετείχαν οι  Θεόδωρος Βάρδας, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Γιάνης Βαρουφάκης, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Απόστολος Πεταλάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Fourlis Συμμετοχών, Γρηγόρης Σκλήκας, Διευθύνων Σύμβουλος, FrieslandCampina Hellas και Ελίνα Ψημίτη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ψημίτη αναφέρθηκε πως η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις, κάτι που καθυστερεί την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το πρόβλημά της.

Ο καθηγητής Πισσαρίδης τόνισε ότι παρόλο που η ευελιξία που απαιτείται στην αγορά εργασίας ίσως να είναι λίγο ακριβή, δεν είναι όμως απαγορευτική, διότι τα έσοδα της κυβέρνησης επαρκούν, αν διοχετευτούν καταλλήλως και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις-«σοκ».

CFO Agenda (T. 016)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778