CFO Agenda - «Fata Morgana»: η επιστροφή στη δραχμή

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Corporate finance

«Fata Morgana»: η επιστροφή στη δραχμή

27 Αυγούστου 2012 | 11:24 Γράφει το CFO  Editor Topics: Events,Macroeconomics Σχετικές Εταιρίες: KPMG

Norbert Walter

Ζοφερό βλέπει το μέλλον της Ελλάδας σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή ο οικονομολόγος Norbert Walter, ο οποίος χαρακτήρισε τις πολιτικές λιτότητας ως «αναγκαίο κακό» για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ άλλοτε να καταστραφεί και η διεθνής συνεργασία είναι τώρα απόλυτα επιβεβλημένη, τόνισε ο  γνωστός οικονομολόγος και πρώην Chief Economist του Deutsche Bank Group, Dr Norbert Walter,o οποίος μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ αλλά και την Ελλάδα.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οραματίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όχι όμως κατά τα πρότυπα της Αμερικής αλλά πιο κοντά στον τρόπο λειτουργίας της Ελβετίας, που θα ισχυροποιήσουν την Ευρώπη και θα την θωρακίσουν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των αλλαγών που επέρχονται στον παγκόσμιο χάρτη.

Θεωρεί ότι η συζήτηση που γίνεται γύρω από την κατάρρευση του ευρώ βασίζεται σε κάποιο βαθμό σε προπαγάνδα που γίνεται από ορισμένα οικονομικά συμφέροντα καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το ευρώ εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό νόμισμα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι ακόμα και τώρα με όλα όσα έχουν συμβεί και παρόλες τις πιέσεις που δέχεται το ευρώ, η ισοτιμία με το δολάριο εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλότερη από αυτή της δημιουργίας του.

Για τον Dr Walter η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί λύση και το ενδεχόμενο αυτό θα καταδίκαζε τη χώρα σε πολλά χρόνια ύφεσης. Χαρακτηρίζει την επιστροφή στη δραχμή “Fata Morgana” και είναι πεπεισμένος ότι το νέο νόμισμα θα αποτύγχανε γιατί δημιουργείται για να υποτιμηθεί βίαια αμέσως και δεν θα υπάρξουν ισχυρά κυβερνητικά και διοικητικά σχήματα τα οποία θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την αποτελεσματική εδραίωση του.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρεί ότι οι Έλληνες θα κρατούσαν τα ευρώ τους σε τράπεζες του εξωτερικού.  Εκτιμά ότι η Ελλάδα, χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό θα έρθει αντιμέτωπη με τη φτώχεια και η προοπτική αυτή θα είναι μακροχρόνια.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
O Dr Walter δεν καταδίκασε τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί καθώς όπως είπε είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε πορίσματα αφού η ιστορία έχει δείξει ότι χρειάζεται μια πενταετία προκειμένου μια μεταρρύθμιση να δείξει αποτελέσματα. Τάχθηκε υπέρ της οικονομικής στήριξης των χρεωμένων κρατών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με την προϋπόθεση, όπως είπε, «οι κάτοικοι των χωρών αυτών να μην φοροδιαφεύγουν ώστε να πειστούν και οι Ευρωπαίοι συμπολίτες τους να πληρώσουν τους δικούς τους φόρους για να βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Για την περίπτωση της Ελλάδας ανέφερε ως ένα από τα απαραίτητα μέτρα τις ιδιωτικοποιήσεις και κάλεσε την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή ελίτ της χώρας να αποτελέσουν μέρος της πολιτείας και να συμμετάσχουν ενεργά στην εξεύρεση λύσης. Επισήμανε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από ξένους τεχνοκράτες, φέρνοντας ως παραδείγματα το know-how των Γερμανών στις ιδιωτικοποιήσεις, των Αμερικανών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των Ιταλών στην οργάνωση των δημοσιονομικών.

Μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, ο Dr. Walter καυτηρίασε την έλλειψη κουλτούρας venture capital, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη και χρηματοδότηση, τα επιχειρηματικά start-ups θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Ο Dr. Norbert Walter ήταν κεντρικός ομιλητής στο 11ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών που διοργάνωσε η KPMG στις 7 Ιουνίου.

CFO Agenda (T. 021)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778