CFO Agenda - Ο Οικονομικός Διευθυντής στον κόσμο των social media

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Corporate finance

Ο Οικονομικός Διευθυντής στον κόσμο των social media

18 Ιουνίου 2012 | 15:50 Γράφει το CFO  Editor Topics: Web,Θεσμικά

Ο Οικονομικός Διευθυντής στον κόσμο των social media

Σε όλες τις συζητήσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, πάντα υπάρχει κάποιος που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, δηλαδή να κηρύξει στάση πληρωμών και να βγει από την κρίση υποτιμώντας το εθνικό της νόμισμα.

Το κακό παράδειγμα της Αργεντινής
Ο διακεκριμένος τραπεζικός και οικονομικός σύμβουλος Edward Harrison εξηγεί στο blog του Credit Writedowns (www.creditdowns.com) ότι κάθε παραλληλισμός των προβλημάτων της Ευρωζώνης με την κρίση στην Αργεντινή είναι επιζήμιος, κυρίως λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα της Νότιας Αμερικής σήμερα. Ο Harrison εξηγεί ότι η κρίση άφησε στην Αργεντινή ως «παρακαταθήκη» ακραίες τάσεις κρατικοποίησης και εθνικοποίησης, που πλέον δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο άσκησης της οικονομικής πολιτικής.

Αφορμή για το σχολιασμό του Harrison αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση της Αργεντινής να κρατικοποιήσει την YPF, θυγατρική της ισπανικής εταιρείας πετρελαίου Repsol. Η κίνηση αυτή προκάλεσε ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Αργεντινής, ωστόσο η Πρόεδρος της χώρας Cristina Kirchner δεν φαίνεται να πτοείται. Αντίθετα, προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των τραπεζών της χώρας, έθεσε περιορισμούς στις εισαγωγές και ξεκίνησε διπλωματική διαμάχη με τη Μ. Βρετανία για τα νησιά Φώκλαντ.

Δεδομένου μάλιστα του ότι η Kirchner έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς τις εφημερίδες Clarin και La Nacion σχετικά με επικριτικά προς αυτή δημοσιεύματά τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι ελευθερία του τύπου θα περιοριστεί σημαντικά στην Αργεντινή.

Οι συζητήσεις για εφαρμογή λύσεων «αλά Αργεντινή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επικίνδυνες, διότι ανοίγουν το δρόμο για δικαίωση του οικονομικού εθνικισμού. Και αυτού του είδους οι νοοτροπίες είναι βέβαιο ότι θα ταλανίσουν ακόμα περισσότερο τις «εύθραυστες» ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ανάγκη φιλοτιμία κάνει το ΔΝΤ για τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά οι Έλληνες δεν πρέπει να επαναπαυτούν και να παρεκκλίνουν από το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας που αποφάσισαν να εφαρμόσουν, δηλώνει ο Olivier Blanchard, Chief Economist του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε σχετικό post του, στο επίσημο blog του οργανισμού (blog-imfdirect.imf.org).

Σύμφωνα με τον Blanchard, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αρκεί για να κλείσει την τρύπα στα οικονομικά της Ελλάδας, γι’ αυτό η χώρα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική μειώνοντας τους μισθούς και τις τιμές των προϊόντων, αυξάνοντας τις εξαγωγές της και ελαττώνοντας την κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων.

Θεωρητικά, η ανταγωνιστικότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί και με μέτρα αύξησης της παραγωγικότητας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο Blanchard ωστόσο επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να εντοπίσει τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων καθυστερεί χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση μισθών είναι απαραίτητη, προκειμένου να εμφανίσει γρήγορα η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα. «Όσο γρηγορότερα εφαρμοστούν τα μέτρα, τόσο λιγότερο θα υποφέρει η ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζει ο Blanchard.

Twitter
-
«Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει κάτω από τα 1.500 ευρώ το όριο για συναλλαγές με μετρητά, αν θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά» Η οικονομολόγος Megan Green (@economistmeg), γνωστή για τις αναλύσεις της σχετικά με την κρίση στα PIGS, καυτηριάζει τα ημίμετρα της ελληνικής κυβέρνησης κατά
της διαφθοράς.

-«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η Ελλάδα δεν είναι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στο ΔΝΤ. Καλό; Κακό; Θα δείξει.»
Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου (@mignatiou) μπορεί να παρακολουθεί με λιγότερο άγχος τις ενημερώσεις τύπου του ΔΝΤ (ή όχι;).

- «Η άγνοια των περισσότερων ευρωπαίων πολιτικών για τις αρχές της οικονομικής επιστήμης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ένταση της κρίσης
στη Γηραιά Ήπειρο» Οι πολιτικές αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης απογοητεύουν τον επικεφαλής του Think Tank ReDefine Euurope Sony Kapoor (@SonyKapoor)

CFO Agenda (T. 020)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778