CFO Agenda - Εργασία στο εξωτερικό: μύθοι και πραγματικότητες

Κυριακή, 26 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Human capital

Εργασία στο εξωτερικό: μύθοι και πραγματικότητες

20 Ιανουαρίου 2012 | 10:58 Γράφει η Δήμητρα  Καρατώλου Topics: The Coach's View

Δήμητρα Καρατώλου

Ότι πολλοί πλέον το τολμούν είναι γεγονός. Όπως και το ότι ακόμα περισσότεροι το σκέφτονται, αν και το όνομά μας ως Έλληνες δεν περνάει περίοδο δόξας στο εξωτερικό.

Συζητώντας καθημερινά με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών που έρχονται για career coaching με το δίλημμα «Ελλάδα ή εξωτερικό», παραθέτω κάποιες παραμέτρους που συχνά «πέφτουν» στο τραπέζι:

«Να πάω επί τόπου ή να ψάξω από εδώ;»
Η αλήθεια είναι ότι βιογραφικά με ξένη διεύθυνση συνήθως προκαλούν δισταγμό. Δύσκολα ένας εργοδότης αναλαμβάνει το ρίσκο να «ξεσπιτώσει» κάποιον με ό,τι συνεπάγεται αυτό, εκτός αν το βιογραφικό έχει κάποιο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Μια καλή λύση είναι να πάει κάποιος για μερικές μέρες στο μέρος που αναζητά εργασία, έχοντας κλείσει από πριν ραντεβού, έχοντας ενεργοποιήσει ένα δίκτυο γνωριμιών ή πηγαίνοντας με θάρρος επί τόπου στα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Οι κινήσεις εξαρτώνται από το ιεραρχικό επίπεδο της θέσης που αναζητά κάποιος, όπως και από το τι αφήνει πίσω.

«Έχω συγγενείς εκεί και μου είπαν ότι είναι καλά!»
Οι προθέσεις μπορεί να είναι οι καλύτερες, αλλά συνήθως μεταφέρουμε την υποκειμενική γνώμη μας για τα πράγματα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας δικός μας άνθρωπος εκεί που πάμε για βασικές πληροφορίες και μια χείρα βοηθείας, αλλά ας μην ξεχνάμε τη διαφορετικότητα στους στόχους και στις επιθυμίες.

«Βιάστηκα να πάω χωρίς να υπογράψω συμβόλαιο και τώρα...»
Οι βεβιασμένες κινήσεις σπάνια οδηγούν σε καλά μονοπάτια. Στην εν λόγω περίπτωση άλλη θέση εργασίας είχαν συζητήσει μέσω τηλεφώνου, άλλη βρήκε ο εργαζόμενος, όταν μετακόμισε στη νέα χώρα. Αν ένας εργοδότης καθυστερεί ή δεν αναφέρει τίποτα για γραπτό συμβόλαιο, η αξιοπιστία του είναι αμφίβολη. (Ναι, συμβαίνει και στο εξωτερικό!)

«Μου ακύρωσαν τη συνέντευξη λόγω γλώσσας»
Οι εποχές που κάποιος μετανάστευε ξέροντας μόνο μερικές λέξεις στην ξένη γλώσσα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η πολύ καλή - για να μην πω η άριστη- γνώση παίζει καθοριστικό ρόλο. Φροντίστε το επίπεδο γνώσης που αναφέρετε στο βιογραφικό σας να συνάδει με την πραγματική σας γνώση, γιατί ένα email με λάθη αρκεί, για να χάσετε την ευκαιρία μιας συνέντευξης.

Last but not least, «να μείνω ή να φύγω;»
Εδώ προηγείται ένα άλλο θεμελιώδες ερώτημα: πώς θέλω να ζήσω;

Η δουλειά είναι μέρος της ζωής μας, όχι η ζωή μας ολόκληρη. Κάθε επιλογή έχει το τίμημά της.

CFO Agenda (T. 018)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο CFO Agenda Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Τρόφιμα – Ποτά

Τηλεπικοινωνίες

Goverment

Τουρισμός

Ηλεκτρικά - Ηλεκτρονικά Είδη

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Πληροφορική

Μεταφορές / Logistics

Ενέργεια / Περιβάλλον

Κατασκευές

Sales

Ναυτιλία

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778